VEIKKO TÖRMÄNEN Kertautumisia

TormanenIMG_6264

 

Konkretisti ja minimalisti Veikko Törmänen (s. 1945) työskentelee vuosi vuodelta yhä niukemmin elementein. Oli kerran reunahuomautuksia, pisteitä, neliöitä, laajoilla kentillä tiukasti istuvat värit, pelkkä musta tai valkoinen kompakti pinta. Kaikki ne ovat tallella kertautumina: kulmat, reunat ja tasaisuutta puhkovat kiilat. Viiltävä siru peiliä ahtaassa aukossa heittää sekaan uutta ulottuvuutta ellei peräti arvoituksellisuuden symboliikkaa – Törmänen voisi olla ammatiltaan myös close up -taikuri.

Jotakin on aina jätettävä lopullisesti – 40 vuoden takainen esinerealismi suksineen, sauvoineen, rapparinkauhoineen Törmäsen tuotantoon tuskin palaa, joskin kertautumisensa on silläkin; abstrakteissa pinnoissa muotojen ja värien millintarkasti toteutettuna jäsentelynä.

Hillitty – vai sittenkin hillitön – vahvuus ja varmuus uusimmissa teoksissa on osa elämänkokemusta, kaiken nähneen tekijän oman jäljen tärkeysjärjestykseen asemointi.

Veikko Törmäsen perehtyneisyys tilan ja teoksen suhteeseen on tuottanut Oulun seudulle useita julkisia taideteoksia. VR:n huoltohalli palkittiin Pohjois-Suomen parhaana rakennustekona vuonna 2013. Yhtenä palkitsemiskriteerinä oli Törmäsen hallin ulkoseinään suunnittelema 320 m x 3 m viivakineettinen teos Yötäpäivää.

Taiteilijaeläkettä nauttiva Veikko Törmänen asuu ja työskentelee Oulun Pikisaaressa.

 

TormanenIMG_6258(1)