VEIKKO TÖRMÄNEN

VeikkoTörmänen_ Valoviikate 2018, kollaasi 60x60cm

Valoviikate, 2018, kollaasi, 60 x 60 cm

 

Abstraktia minimalismia optisine harhoineen – siinä kiteytettynä Veikko Törmäsen nykyinen tuotanto.

Törmänen työskentelee  henkisesti ketteränä konkretistina; selkeää valoa, puhtaita värejä, perusmuodoilla harkiten täytettyä pintaa.

Taiteilija luottaa edelleen lujasti  klassisiin perusmuotoihin, neliöön, suorakaiteeseen ja ympyrään. Hän on sanonut ¨tavoitteeni on työskennellä aiheettomasti¨ johon sisältyy sanallisestikin samaa, mikä on luonteenomaista Törmäsen taiteelle – minimalismi on näennäistä. Törmänen  nauttii haastaessaan katsojan havaintokykyä. Teoksissa on oivaltavaa huumoria ja näppärää ilkikurisuutta. Hän viihtyy työhuoneellaan kuin lapsi leikkinsä parissa, näyttää helpolta ja keveältä, mutta pienintä pilkettä ja harhautusta myöten on ennenkaikkea tinkimättömän ja kurinalaisen työskentelyn ja tutkimuksen tulosta.

Törmäsen teoksissa valo on konkreettisten materiaalien kanssa yhdenveroinen tekijä. Kolmiulotteisuus elää valosta ja viilaa todellisuutta kun taiteilija huijaa värien ja valon leikeillä  – varjo voi ollakin jossain missä ei pitäisi, pinnat tuntuvat jatkuvan epätodelliseen suuntaan.

Veikko Törmänen ( s. 1945 Kuusamo) on oululaisen taiteen Grand Man, jonka teoksia oli ensimmäisen kerran esillä 1972.

 

VeikkoTörmänen_Tapahtuma pallokentällä, 2017kollaasi100x100cm

 Tapahtuma pallokentällä, 2017, kollaasi, 100 x 100 cm