Veikko Törmänen

 

Oululaisen kuvataiteilija Veikko Törmäsen ( s. 1945 Kuusamossa ) minimalistinen ilmaisu perustuu abstrakteihin elementteihin ja klassisiin perusmuotoihin. Mutta minimalismi onkin näennäistä,  teosten kolmiulotteisuus ja kineettisyys haastavat katsojan havaintokykyä.

Uudet maalaukset ovat yhä kolmiulotteisempia ja veistoksellisempia. Tärkein elementti niissä on visuaalinen näkökulma ja käsitteellisyys – optiset harhat ja viivakineettiset efektit – ilman tarinoita tai kannanottoja, vakavissaan tuotettua iloista leikittelyä.

Veikko Törmäsen taiteilijaura alkoi  ensimmäisellä yksityisnäyttelyllä 1972. Hänen poikkeuksellisen perusteellinen perehtymisensä tilan ja teosten suhteeseen on tuottanut lukuisia julkisia teoksia Pohjois-Suomeen. Tänä syksynä valmistunut VR:n varikko-rakennus palkittiin Pohjois-Suomen parhaana rakennustekona. Yhtenä palkitsemis-kriteerinä oli Veikko Törmäsen junamatkustajille suunnattu yli 300m pitkä ja yli 3m korkea viivakineettinen teos. Oulusta lähdettäessä katse kannattaa suunnatta oikealle.

Oulun Pikisaaressa asuvan ja työskentelevän Törmäsen luomisvoima on ehtymätön. Adventtiajan avaavan näyttelyn kaikki teokset ovat syntyneet vuoden sisällä.