TIINA KIVINEN

 Tiina_Kivinen_10_2019_ig2

Taidegraafikko Tiina Kivinen ( s.1971)  on viime vuodet inspiroitunut metsästä. Kivisen herkkä piirrosjälki kuvaa ainutlaatuisesti metsän ja oksistojen rakenteita. Kivisen pääasialliset tekniikat ovat mezzotinto ja  kuivaneula. Mezzotinto on hidas ja työläs, laattaa rouhitaan kunnes saadaan syvä musta samettinen pinta, jonka rinnalla kuivaneulan piirrosmainen jälki muistuttaa hetken luonnosta. Kivinen onkin verrannut tekniikoitaan piirtämiseen, joka on ollut hänelle lapsesta saakka tärkeä ilmaisun väline. Hän näkee piirtämisen käsityöläisyytenä. Kivinen piirtää suoraan kuparilaatalle eikä käytä  kemikaaleja – “käytän kaiverrinta kuin kynää”.

Rakkaudesta piirtämiseen kertoo myös näyttelyssä suuri kartonkirirulla, johon Kivisen piirtämänä on tallentunut metsää yli kymmenen metriä.

Kivisen teoksien pääosassa on mustan värijäljen ja tyhjän tilan avaruuden yhteys. Teokset hengittävät katsojan tahtiin, samalla kun pohditaan ihmisyyttä ja juuriamme. Kivinen on hankkinut joitakin vuosia sitten kotiseudultaan palasen metsää, jota kuvatessaan hän käyttää ilmaisua ’ Valley of happiness’ – onnellisuuden laakso.

Tiina Kivisen teokset ovat herättäneet kiinnostusta kotimaan lisäksi myös laajalti ulkomailla. Norjan kuningatar Sonja palkitsi Kivisen ensimmäisenä nimeään kantavalla Pohjoismaisella grafiikkapalkinnolla.

Kivinen on esiintynyt laajasti kansainvälisissä näyttelyissä ja hänen teoksiaan on kotimaisten kokoelmien lisäksi mm. Tukholman Moderna Museet’ssa jaThe British Museum’ssa Lontoossa.

 www.tiinakivinen.com