THOMAS NYQVIST

  ThomasNyqvist

Koulun loppu, 2016-17, öljy kankaalle, 215 x 300 cm

 

Joskus loppukesästä 2015 veljeni soitti minulle: ”Tiedätkö, meidän vanha kansakoulu Tolkkisissa tullaan purkamaan!”

Kansakoulu, joka oli rakennettu vuonna 1958, oli aikansa tyypillinen koulurakennus, kaksikerroksinen ja punatiilinen, korkealla mäen päällä seisten. Kun aloitin koulunkäyntini, sain astua sisälle valoisaan ja moderniin tilaan. Koulun pihalta oli näkymä makeanvedenaltaalle, josta paikallinen selluloosatehdas sai puhtaan vetensä. Rakennuksessa oli kylläkin eräs huvittava yksityiskohta. Opettajat pääsivät WC-tiloihinsa sisäkautta, mutta koululaisten oli mentävä omaan WC:hensä ulkokautta, vaikka sekin oli sisällä rakennuksessa. Ilmeisesti ajateltiin, että oppilaat menevät asioilleen vain välitunneilla. Tai ehkä se oli vain jonkinlainen omituinen jäänne ulkohuussien ajalta.

Olin jo pitemmän aikaa etsinyt uusia aiheita taiteelleni – olin esimerkiksi vieraillut purkutuomion saaneessa Suursuon ostoskeskuksessa Maunulassa – kun näin taas vanhan kouluni. Puoleksi puretun rakennuksen näkeminen sai minut masentuneeksi ja sai minut miettimään ajankulkua. Ihmisellä on syvälle juurtunut ja kokemuksen mukanaan tuoma perusolettamus, että rakennus – ja varsinkin rakennus johon liittyy henkilökohtaisia muistoja – tulee säilymään pitempään kuin yhden ihmisiän.

Samalla kuitenkin katsoin rauniota jollakin tavoin etäännytetysti. Aloin miettiä, olisiko tälle materialle mahdollista keksiä jotakin uudenlaisia ilmenemismuotoja. Onhan niin, että rakennuksen purkaminen tuottaa muodon, joka on täysin sattumanvarainen, vaikka itse purkutyö on seurannut tarkkaan harkittua suunnitelmaa.

Purkutyön aikana elokuussa tein joitakin retkiä paikalle ja vielä lisäksi yhden luvattoman tutkimusmatkan sisälle onttoon raunioon.

Toisaalta minua kiehtoo purkaminenkin: samalla kun jotakin katoaa, syntyy tilalle jotain muuta.

Kuitenkin jollakin syvemmällä tasolla purettavan talon edessä kokee aina jonkinlaisen menetyksen tunteen (vaikka erityisen ruman talon edessä voi toki kokea jonkinlaista iloakin).

- Thomas Nyqvist

Alaviite: Virallinen syy sille, että rakennus purettiin 58 palveluvuoden jälkeen, oli sisäilman huono laatu.

Taidemaalari Thomas Nyqvist (s. 1955 Tolkkinen) on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 1979. Hän on pitänyt useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Amos Andersonin taidemuseon sekä HAMin, Kiasman ja Wihurin rahaston taidekokoelmissa.