SAMULI HEIMONEN Voimakenttä

 

SamuliHeimonen_Maailma taipuu ympärilläsi

Maailma taipuu ympärilläsi, 2018, akryyli ja öljy kankaalle, 130 x 120 cm

 

Teoksissani esiintyy usein keskeisellä paikalla susi tai koira. Galleria Harmajan näyttelyn nimi ”Voimakenttä” viittaa eläinten ympärillä esiintyviin kuvioihin ja muutoksiin. Maalauksien olennaiset asiat tapahtuvat aiheen vieressä ja sen vaikutuksesta. Katsoin poikani kanssa dokumenttia avaruudesta ja maailmankaikkeuden toiminnasta. Kiinnostuin erityisesti painovoimasta ja sen merkityksestä. Oivallus siitä, että planeetat ja tähdet taivuttavat avaruutta ja saavat valon taittumaan, oli merkittävä. Mitä raskaampi esine, sitä suurempi kuhmu avaruuteen syntyy. Vaikka omat maalaukseni eivät suoraan käsittele painovoimaa, on niiden keskeinen oivallus napattu sen olemuksesta. Halusin kuvata näkymättömiä ”voimakenttiä” eläinten ympärillä. Eläimet ovat vertauskuvia asioille ja ilmiöille, jotka sotkevat ja sekoittavat maailmankuvaamme. Jokaisen ihmisen ja asian ympärillä on vaikutuspiiri, joka taivuttaa ympäröivää maailmaa. Halusin maalauksieni kautta tuoda näkyviksi näitä kenttiä ja kuvata mielikuvituksen keinoin niiden tuomia muutoksia.

Olen maalannut kuvia susista vuodesta 2015 lähtien. Sudet ovat kiinnostaneet minua kauneudessaan ja pahamaineisuudessaan. Olen yrittänyt lähestyä aihettani monesta näkökulmasta ja uteliaasti. Erityisesti minua kiinnostavat suden herättämät ristiriitaiset ja polarisoituneet mielikuvat. Olen teoksissani pyrkinyt laajentamaan kuvaa sudesta tuomalla mukaan myyttejä ja tarinoita toisista kulttuureista. Viimeaikaisissa teoksissa suden rinnalla kulkee koira. Se on saman kolikon toinen puoli. Susi on armoton, villi ja vaarallinen, koira on kesy, ystävällinen ja uskollinen. Näiden kahden käytös on täysin erilaista, mutta alkuperä sama.

Samuli Heimonen

Samuli Heimonen (s.1975) asuu ja työskentele Jyväskylässä. Heimonen on pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2000 lähtien. Vuoden nuoreksi taiteilijaksi hänet valittiin vuonna 2008.

 

SamuliHeimonen_Kun taivas ja maa kohtaavat

Kun taivas ja maa kohtaavat, 2018, akryyli ja öljy kankaalle, 110 x 130 cm