SAKARI MATINLAURI

 

SakariMatinlauri_NIRHAISU (2) 2016 teräs, puu

Nirhaisu 2, 2016, teräs, puu

 

Sakari Matinlauri keskittyi kuvanveistoon ja lähinnä figuratiiviseen ilmaisuun jo opiskeluaikana Lahden Taidekoulussa 1978-82.

¨Opiskeluajan jälkeen kolusin omien edellytysteni nurkkia ja päädyin pikkuhiljaa abstraktimpaan ilmaisuun. Ammattikuntamme perinteelle uskollisena minua on aina kiinnostanut niin muoto kuin materia. Kuvanveisto vaatii mielestäni hyvän muodonhallinnan lisäksi hyvää materiaalin hallintaa ja käsityöläisen ammattitaitoa.¨

Matinlaurin käsityöläisen ammattitaito ilmenee mestarillisessa eri materiaalien ja niiden ominaislaatujen tuntemisessa ja käsittelyssä. Metallin ja puun sekä uusimpien teosten materiaalin,lasin, usein yllättävä mutta saumaton ja huoliteltu yhdistäminen on Matinlaurille ominaista. Kiiltävän ja kovan teräksen pinnasta nousee puisia nastoja, jotka – vaikkakin terävinä – pehmentävät teräksen kiillon samalla korostaen sitä.

Muhkeat kiiltävät teräksiset ympyrämuodot ja puusta taidolla taivutetut ja kootut elementit yhdistyvät teoksissa orgaanisesti toisiinsa. Veistoksissa on myös leikkisyyttä sekä oivaltavia pieniä yksityiskohtia.

¨Ilmaisuni on pikkuhiljaa kehittynyt nykyiseen muotoonsa. Työskentelyssäni olen 2000-luvulla suuntautunut teemallisiin ja sarjallisiin kokonaisuuksiin.  Kuvanveistäjänä uskon visuaalisuuteen ja jätän merkitykset mielelläni katsojan löydettäväksi ja mietittäväksi.¨

 

Sakari Matinlauri ( s. 1957 Liminka)  on valmistunut Lahden Taidekoulusta 1982 ja on siitä lähtien pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin sekä  Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan on julkisissa ja yksityiskokoelmissa kotimaassa ja ulkomailla.

Matinlauri asuu ja työskentelee Oulussa Pikisaaressa.

 

SakariMatinlauri-deep-water, 2016-teräs-epoksi

Deep Water, 2016, teräs, epoksi