Riikka Soininen

blueboat24x61cm72jpeg

Riikka Soininen (s. 1968) opiskeli taidetta Limingan taidekoulussa ja Firenzessä Palazzo Spinellissä.  Arkkitehtuurin parissa Oulun yliopistossa vierähti seitsemän vuotta. Taide kiskaisi mukaansa vuonna 2000, ja teokset syntyvät talvisin kotikaupungissa Oulussa sekä kesäisin meren rannalla Hailuodon saaressa.
 
Galleria Harmajan näyttelyn maalauksissa pilvet, portaat ja veneet heijastuvat kullan ja lumen väreissä. Näyttelyn teokset on aloitettu keväällä, maalattu pääosin kesällä Hailuodossa ja viimeistelty syksyn ja talven aikana kaupunkiateljeessa. Valoisa lämmin kesä kavensi yllättäen väriskaalaa, ja talven valko-harmaa tuli voimakkaasti esille. Maalausten lumisissa maisemissa ihmisen läsnäolo näkyy kuluneina portaina tai veneinä, jotka liukuvat talvisessa maisemassa, mutta pääroolissa ovat taivaan ja maan sekä taivaan ja veden kohtaamispinnat.
 
Maalausten pohjalla on usein alumiinilehtiä ja muita lyöntimetalleja. Kullan mukaantuloon näyttelyn teoksiin on osasyynä nykyisen talvemme pimeys. Kuten alumiinikin, kulta heijastuu pimeässä huoneessa aivan omanlaisenaan abstraktina muotona, joka leijailee omassa sfäärissään maalattujen kohtien takana.  Päivänvalossa kulta pysyy kiltisti paikoillaan, mutta pimeässä se lähtee ihan omille teilleen.

Taiteilija toivoo taidenäyttelyssä kävijältä aikaa. Maalausten väriavaruus aukeaa tunnin kuluessa, jolloin valkoisten kerrosten alle piilotetut värit alkavat tuikkia näkyviin. Valon vaihtelu on maalausten tärkein muuttuva ja alati vaihtuva elementti. Alumiinin heijastukset elävät myös pimeimpinä hetkinä ja vuodenaikoina. Kulta laajenee pimeässä omaksi avaruudekseen, jonka lämpö ja hehku on koettava itse. Gallerian valot voi pyytää sammuttamaan hetkeksi.

www.riikkasoininen.net

Harmaja1ulkokuva2014

Harmaja2ulkokuva2014