RIIKKA SOININEN

Pebbles50x70cmM

Pebbles, 2017, öljy ja lyöntimetallilehti kankaalle, 50 x 70 cm

 

Riikka Soinisen (s. 1968)  maalauksissa heijastuvat taideopinnot Firenzessä ja arkkitehtuuriopinnot Oulussa. 

Italian palatsien ja etelän valon hehkun aistimus tulee katsojalle lyöntimetallin kullasta, jota Soininen usein käyttää maalaustensa pohjana. Valo leikkii maalauksessa, tekee omia variaatioitaan kommunikoiden ympärillään olevan valon ja värien kanssa. Hämärässä ja pimeässäkin kulta hehkuu abstrakteina muotoina.

Sama valon lämpö voi myös löytyä pohjoisten vesien vuodenaikojen kulussa. Kullanhehkuisessa, aineettomassa tilassa lipuvat veneet ovat kulkeneet Soinisen taiteessa jo pitkään. Maa ja ilma, ilma ja vesi kohtaavat, kaikki on yhtä valoa ja heijastusta hetken kulusta.

Pohjoinen viileä valo on kuin alumiinia, joka kullan ohella on Soinista innoittava materiaali. Sen valo on kirkasta ja paljastavaa, avaruus loputon. Taiteilija toivoo katsojalta aikaa ja kärsivällisyyttä antaa näennäisen valkoisen värin alta pilkottavien lukuisten värien nousta näkyviin.

Talvisten matkojen muistot merelliseen Hailuotoon, missä Soininen maalaa kesäisin, ovat tallentuneet lumisiin maalauksiin. Kaikki nyt esillä olevat  teokset onmaalattu Pikisaaressa.

 FourGenerations70x40cm

                                                    Four Generations, 2017, öljy kankaalle, 70 x 40 cm