RAIMO TÖRHÖNEN

  RaimoTorhonen_Siskon kissa

Siskon kissa, 2019, öljy kankaalle,  50 x 60 cm

 

Raimo Törhösen näyttelyssä on maalauksia vuosilta 2016-19; koiria, sikoja, kissa ja kuollut varis. Törhösen teema liittyy eläimen ja ihmisen suhteeseen; eläin lemmikkinä, tuotantovälineenä ja luontokappaleena.

Maalausten eläimet ovat hyvin tietoisia, ne tietävät olevansa katseen ja ajatuksen kohteena. Ihminen on kuvissa läsnä vaikkei näkyvissä.

Realistisen muotokuvamaisen eläimen tausta on maalarille yhtä tärkeä kuvattavan kohteen kanssa. Maalauksen käsittely antaa mahdollisuuden katsoa sitä hiven myös abstraktin näkökulmasta. Kuvattavan kohteen ympäröivä tila on lähes aina yksivärinen, tarkkaan harkitun värinen . Se luo illusoorisen tilan eläimen ympärille, irrottaa sen arkikokemuksestamme ja luo vahvan läsnäolon. Kuvassa suoraan katsojaan kohdistuva koiran katse on paljon kertova ja vastustamaton.

Raimo Törhöstä kiehtoo eläinaiheissa ¨toiseuden kokemus, aavistus erilaisesta tavasta olla samassa maailmassa. Eläin on myös ihmisen peili, se, miten eläimiä kohtelemme kertoo siitä, minkälaisia itse olemme.  Koira kantaa ihmisen murheen.¨

Raimo Törhönen (s.1960, Hyvinkää)  valmistui Turun piirustuskoulusta 1994 jonka jälkeen hän on osallistunut lukuisiin yhteis- ja yksityisnäyttelyihin. Oulussa Törhösen maalauksia voi nähdä vaikkapa Koskelantiellä muraalissa, teos on 2018 Pohjois – Pohjanmaan kulttuurirahaston taidelahja Oulun kaupungille, sekä maalaussarjassa Hyvinvointikeskuksessa Kontinkankaalla.  Raimo Törhönen asuu Oulussa ja työskentelee Pikisaaressa.

 

Amerikkalainen yö

 Amerikkalainen yö, 2018, öljy kankaalle, 120 x 120 cm

 

 

Lumikki

 Lumikki, 2017, öljy kankaalle,  95 x 95 cm