PIRJO VALINEN – Hetket

 

PirjoValinen_galleriaHarmaja_2

 

Lähes poikkeuksetta erinomaisen ja hyvän muotoilun erottaa toisistaan se kuinka hyvin materiaalin ominaisuudet on ymmärretty. Kaiken lähtökohtana on siis materiaali. Pirjo Valisen valinta on askeettinen, yksinkertainen ja jäykkä paperi. Yhtä aikaa se on haurasta, katoavaista ja muuttuvaa, eikä suinkaan ikuista. Hetket -näyttelyssä Valinen keskittyy alkuperäisen havainnon, valmiin teoksen ja teoksen kokemisen väliseen suhteeseen. Alkuperäisen teoksen synnyttäneellä havainnon hetkellä, ja päiviä, vuosia tai jopa vuosikymmeniä myöhemmin syntyneellä teoksella on oma lyyrinen yhteytensä. Tämä yhteys tuodaan näyttelyssä näkyväksi. Ja näin myös se hetki, jossa näyttelyyn saapuva vieras kokee teokset ensimmäisen kerran yhdistyy alkuperäiseen havaintoon.

Jo pikkutyttönä luonto toimi Valiselle materiaalipankkina, joka ratkaisi kaikki mahdolliset ongelmat. Luonnosta haettiin materiaalit ja isoisän verstaalla niistä valmistettiin, mitä kulloinkin tarvittiin. Siellä sai puuhata ja käyttää työkaluja, mitään ei koskaan kielletty. Tästä syntyikin lopulta prosessi, joka on jatkunut myös taiteen tekemisessä. “Kun löydän luonnosta inspiroivan asian, en aina tiedä mitä teen, tai mihin suuntaan olen sen kanssa menossa”, Valinen kertoo. Materiaalin työstäminen johtaa kuitenkin lähes aina johonkin, joka alkaa muistuttaa taideteosta, ajoittain myös elävää veistosmaista pukua.

Pirjo Valinen palkittiin vuonna 2006 Näyttämötaiteen valtionpalkinnolla ja 2003 hän edusti Suomea  Skenografian maailmannäyttelyssä Prahan Quedriannalessa. Myöhemmin kutsut tulivat järjestäjältä samaiseen näyttelyyn vuosina 2007 ja 2011. Uransa Valinen on tehnyt pukusuunnittelijana Oulun kaupunginteatterissa sekä opettamalla kehittämiään paperin käsittelyn tapoja ja näyttämöpuvustuksen valmistusta useassa maassa ja yliopistossa.

PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry 30v – juhlavuoden avaus

Perinteinen tapa juhlia merkkivuosia, on rakentaa retrospektiivinen katsaus menneeseen, joko näyttelyn tai historiikin kautta. Usein mennyt on kuitenkin liian lähellä meitä, sekä ajallisesti, että ihmisinä. Meidän on vaikea löytää menneeseen sellaista uutta näkökulmaa, joka olisi tuore ja saisi meidät näkemään joko historiamme tai nykypäivän uudella tavalla. Ja sitähän näyttelyt parhaimmillaan tekevät. Sen takia olemmekin halunneet valita toisin. Halusimme juhlavuoden nimissä järjestää Pirjo Valisen, yhden pitkäaikaisimman ja aktiivisimman jäsenemme, näyttelyn. ”Pirjo edustaa sekä työllään että persoonallaan hienosti yhdistyksemme historiaa ja tällä näyttelyllä muotoilun nykypäivää”. Juhlavuonna katsetta ei siis kohdisteta liikaa menneeseen, vaan nähdään myös tuleva.

Johannes Helama
toiminnanjohtaja
Proto – Pohjois-Suomen muotoilijat ry

 PirjoValinen_GalleriaHarmaja

 

ValinenPIrjo_GalleriaHarmaja2017