Petri Yrjölä

suuri_sydan_full

Petri Yrjölä maalaa kerros kerrokselta, harkiten ja mietiskellen. Pääsääntöisesti suurikokoisten öljymaalausten lähtökohdat ovat luonnossa – taivas aina avaruuteen asti, vesi ja sen eri olomuodot ja erityisesti metsä ja puut. Näistä elementeistä syntyvät näkymät kuitenkin symboloivat jotain suurempaa ja syvempää.

Petri Yrjölä on tumman valon mestari, pimeän ja tumman kautta kulkija, mutta jossain on aina myös valo. Vellova virta nappaa mukaansa ympäristön värit, huurteinen lammen pinta heijastaa kuusikon takaisen valon luoden uuden pinnan.

Lisäämälla maisemaan jotain vieraannuttavaa ja abstraktia, maalari sieppaa katsojan pois tutusta maailmasta johonkin uuteen ja katsojan oma kokemus ja historia rakentaa kuvan lopullisen tarinan.

Petri Yrjölää on luonnehdittu romantikoksi, symbolistiksi ja mystis-uskonnolliseksi. Kaiken kaikkiaan hän on täysiverinen taidemaalari, jolla on selkeä näkemys ja intohimo  tekemiseensä.

Uusissa maalauksissa Yrjölän omien tummien  sävyjen vierellä hehkuvat tuoreina vahva punainen ja turkoosinsininen.

Petri Yrjölä (s.1972) palkittiin 2010 Suomen Taideyhdistyksen William Thuring-palkinnolla ja 2009

hän oli Ars Fennica -palkintoehdokkaana. Oulun taidemuseossa nähtiin 2013 laaja katsaus Yrjölän siihenastiseen tuotantoon. Petri Yrjölä asuu ja työskentelee Iissä.

www.petriyrjola.com