PETRI YRJÖLÄ Kompassi

 

PetriYrjola_ValoonEksyneet

Valoon eksyneet, 2018-19, öljy kankaalle 150 x140cm

 

Petri Yrjölä ( s.1972)  maalaa kerros kerrokselta, harkiten ja mietiskellen. Pääsääntöisesti kookkaiden teosten lähtökohdat ovat luonnossa – taivas aina avaruuteen asti, vesi ja sen eri olomuodot sekä metsä ja puut. Näistä elementeistä syntyvät näkymät kuitenkin symboloivat jotain suurempaa ja syvempää.

Uusimmissa maalauksissaan Yrjölä käsittelee ihmisen ristiriitaista suhtautumista luontoon. Hän pyrkii herättämään kysymyksiä aiheesta omalla tavallaan. Lisäämällä maisemaan jotain vieraannuttavaa ja abstraktia, maalari sieppaa katsojan pois tutusta maailmasta johonkin uuteen. Tilay eivät ole suoraan tuttuja ja turvallisia , vaan jotain on niissä tapahtunut tai juuri tapahtumassa.

Yksittäisissä motiiveissa katsoja saattaa kiinnostua vaikka kimalaisista, joita voi tarkastella Yrjölän alter egona tai jopa yleisesti ihmisen allegoriana. Kimalainen  palauttaa Yrjölän lapsuuden kokemukseen:

¨Näin suvun mökillä Päijänteellä lapsena miten kimalainen istuu kukassa, miten raskaasti se lähtee lentoon, näin samalla ihmisen – raskauden, kömpelyyden ja pienuuden…¨

Petri Yrjölää on pidetty tumman valon mestarina, pimeän ja tumman kautta kulkijana, mutta aina jossain on valo. Uusimmissa teoksissa valo on entistä enemmän läsnä ja värit hehkuvat entistä kirkkaampina.

Petri Yrjölä palkittiin 2010 Suomen Taideyhdistyksen William Thuring-nimikkopalkinnolla ja 2009 hän oli Ars Fennica-palkintoehdokkaana.

 

PetriYrjola_Kiintynyt
Kiintynyt, 2018-19, öljy kankaalle 150 x140cm