PEKKA VESTERINEN

VesterinenPekka_TrueLight3

True Light, 2015, akryyli, öljy 120 x 160 cm

 

VALO PALAA KAUPUNKIIN

Muistan Pekka Vesterisen maalaukset 20 vuoden takaa. Niissä hehkuu urbaani, terävä ja värikäs valo. Ne ovat kuin sateen pyyhkimiä ikkunoita kaupungin kiihkeään elämään.  Taiteilija on tallentanut niihin ennakoimattomasti eteen tulleita tilanteita nopeiksi pysäytyskuviksi. Käsiala vaikuttaa spontaanilta – vaikka Vesterinen ei tuolloinkaan maalannut harkitsematta yhtään vetoa kankaalle.

2000-luvulle tultaessa Vesterinen kääntää katseensa kaupunkien maisemista luonnon loputtomiin ilmiöihin. Kaupunkikuvien syke muuttuu ihmeen odottamiseksi. Ja Vesterinen jaksaa odottaa. Kun ihme uskaltautuu esille, se tapahtuu niin hitaasti että taiteilija ehtii sen havainnointiin mukaan. Suurissa kankaissa, niiden sumuisissa tai hohtavissa tiloissa leijuvat valoharsot ja atomien spektrit. Monien maalausten nimet viittaavat suoraan luonnon valoilmiöihin. Vesterinen osoittaa tämän vaiheen töissään olevansa siirtymien mestari.  Aika, valo ja tila ovat näiden maalausten perustekijät. Väri syntyy niiden yhtyessä.

Nyt nähtävissä maalauksissa Vesterinen kehittelee eteenpäin viime vuosien keskeisiä teemojaan.  Hän havainnoi rakennettuja maisemia.  Useat teokset voi nähdä interiöörimaalauksina. Vesterinen antaa valon löytää konkreettisia kohteita kuten siltapalkkeja tai verhoja. Valo poimii värejä, vahvistaa ja häivyttää niitä, leikkaa armottomasti kirkkaita kaistaleita tai jättää mehukkaan värin lepäämään ohittaessaan sen.

Vesterisen väripaletti on monipuolistunut entisestään. True Light –sarjan uusissa maalauksissa  selkeiden väripylväiden rinnalle ovat  nousseet taitettujen punaisten, sinisten ja keltaisten rivistöt, joita sivulta tuleva valo vuoroin hellii tai pakottaa terävöitymään.

Näen Vesterisen uusissakin maalauksissa paljon kauneutta, aivan äärimmilleen vietyä esteettisyyt-tä. En usko kuitenkaan hänen sinällään tavoittelevan pelkkää kauneutta. Kauneus syntyy sivutuotteena, kun hän antaa valolle ja havainnon tarvitsemalle ajalle arkisessa ympäristössä mahdollisuuden. Vaikka pitkittäiset ja poikittaiset sälekaihtimet näyttävät steriilien lasitalojen suojilta, paljas-tavat valonväreessä liikahtelevat kangasverhot likaisuutensa ja arkipäiväisyytensä ilman että ne yhtään menettävät viehättävyyttään. Uudet maalaukset ovat parhaimmillaan, kun niissä on jokin valon paljastama erehdys. Vai aiheuttaako valon arvaamattomuus tuon toivotun horjahduksen?

Uskottava uudistuminen on taiteilijan suurimpia haasteita. Pekka Vesterinen on onnistunut tässä monta kertaa. Hidas uteliaisuuden voimistama kiiruhtaminen ja kypsymiselle annettu aika ovat hänen uudistumisensa avaimia. Samaan uudistumiseen hän haastaa meidät katsojatkin antamatta valmiita vastauksia tai neuvoja. 

Arto Jurttila

Pekka Vesterinen ( s. 1958 Piippola ) asettui Savonlinnan taidelukion ja Suomen taideakatemian koulun jälkeen asumaan ja   työskentelemään Helsinkiin.  Hänen taidemaalarin uransa on jatkunut yli 30 vuotta, teoksia on ollut esillä lukuisten kotimaan näyttelyiden lisäksi laajasti ulkomailla.   

Vesterisen teoksia on merkittävissä kaupunkien ja museoiden kokoelmissa , mm. Kiasma, Espoon nykytaiteen museo Emma, Suomen valtio  ja Oulussa mm. Oys, Oulun taidemuseo  ja Verve.