KRISTIINA UUSITALO

 

At the Heart of the Matter  III, 2016-2017, öljyväri, pigmentti, alkydi vaha ja lehtikulta MDF-levylle, 170x170 cm

 At the Heart of the Matter III, 2016-2017, öljyväri, pigmentti, alkydi vaha ja lehtikulta MDF-levylle, 170×170 cm

 

Kävelen rantoja pitkin ja näen mitä vesi on tuonut tullessaan. Mistä tulevat rantaan huuhtoutuvat kiehtovat ja kuvottavat kappaleet? Mitä se massa on?

Voin tuskin yksin siivota paljoakaan rantoja. Vain hyvin pieniä kaistaleita saatan saada puhdistetuksi kerrallaan. Mutta samalla kun teen sen, kerään talteen kokonaista kirjastoa itselleni muotojen ja materiaalin ja tekstuurin runsaudesta.

Maalaan sitä, minne luonnonvaroja on talletettu ja missä energiaa vapautuu. Ihmisen tahto värisee elementeissä. Uusissa maalauksissani olemme keskellä kuhisevaa roskan paljoutta. Me uimme siinä muovin sopassa, joka kiehuu merissä ja kiertää pitkää kehää ja kertyy rannoille. Syömme sitä. Juomme sitä. Hengitämme sitä. Me siirrämme energiaa, tahtomattamme ja tahallisesti, säästöön ja hukkaan. Luonto tuhlaa – mutta meillä ei ole siihen varaa!

Taivas voi olla vielä sininen mutta joutilaan tyhjänpäiväisen materiaalin määrä on tukehduttava ympärillämme. Huuhdomme sen viemäristä alas. Hetken se on poissa silmistä, mutta se ei voi kadota, se palaa pyörittyään vesissä ja täytettyään kaatopaikat. Energia ei häviä. Sen muoto voi olla nyt hyödytön, mutta pian se on taas palannut rantaan, osana valoa, vettä ja ruokaa joita välttämättä tarvitsemme. Muovi ei maadu meidän elinaikanamme. Me väsymme ja joudumme jo luopumaan elämästä ennen kuin se väsyy. Sitä on kaiken väristä ja muotoista. Loputon muotojen maailma on riemastuttava. Se on luotu keksimisen ilossa ja huolettoman vaurauden tunnossa siinä ei ole säästelty. Eikä siinä ole idean lisäksi mitään hyvää.

Kristiina Uusitalo

Katso myös www.kristiinauusitalo.fi