KATI LEINONEN Sense of Place

 

Kati Leinonen4

 

Miltä paikka tuntuu? Mistä paikan tuntu rakentuu? Paikkakokemus on moniaistillinen – visuaalinen ja kehollinen. Maisema heijastuu verkkokalvoille, tuoksuu, tuntuu iholla. Se koostuu mielikuvista ja sisältää fragmentteja historiasta ja nykyisyydestä. Se on menneen ja nykyisen yhteen kietouma. Paikan fragmentit paitsi kertovat elämästä myös muistuttavat sen katoavaisuudesta.  

Italia, Basilicata, Matera  – miten kuvata paikkaa, josta huokuva historia toistuu tuhansissa ja tuhansissa siitä otetuista kuvissa aina samankaltaisena? Mitä uutta voin lisätä tuohon jatkumoon? Nämä ovat kysymyksiä joita pohdin työskennellessäni taiteilijaresidenssissä Materassa. Ihminen on kuvissani poissaoleva, mutta vahvasti läsnä jättämissään jäljissä. Jäljet voivat olla viidentoista minuutin tai viidensadan vuoden takaa. Paitsi fragmentteina olen kuvannut maisemaa myös heijastuksien kautta. Nämä luovat maisemaan uuden ulottuvuuden ja muuttavat sen toiseksi, liittäen sen osaksi muistikuvien epätarkkaa jatkumoa.

 

Kati Leinonen5

 

KATI LEINONEN (s. 1974) on oululainen valokuvataiteilija ja väitöskirjatutkija. Hän on opiskellut valokuvausta London College of Printingissä ja audiovisuaalista mediakulttuuria Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa, jonne hän valmistelee taiteellista väitöstyötä aiheenaan 1800-lukulainen märkälevytekniikka nykymuotokuvan välineenä. Teoksia on ollut esillä mm. Galleria Hippolytessä Helsingissä, Valokuvagalleria Nykyajassa Tampereella, Pohjoisessa Valokuvakeskuksessa Oulusssa ja VB-keskuksessa Kuopiossa. 

www.katileinonen.com