JYRKI MARKKANEN

 

JyrkiMarkkanene_Alue_Arkisto

   Alue Arkisto osa 1/10, 2018, fotoetsaus/akvatinta, á 30 x 35cm

 

Näyttelyni  painottuu valokuvasarjaan ´Alue´ jonka kuvat tallennan jättömailla ja tyhjentyneissä rakennuksissa, kaupunkien varjoalueilla poissa tuottavista keskuksista. Teokset syntyvät kahdesta päällekkäin asetetusta laakafilmi-negatiivista, usein ulko- ja sisätilan tai luonnon ja ihmisen muokkaaman rakennetun ympäristön yhdistelmänä. Kuvaparien etsiminen tuo kuviin syvyyttä ja muodostaa alueen jossa mielikuvituksessani liikun, tilan joka on riistäytynyt ihmisen näennäisestä hallinnasta, vyöhykkeen, kartan mustan läiskän.

Olennaisena osana kuvien ajallisesti etääntyneeseen maailmaan vaikuttaa työskentelyni perinteisesti ison koon filmille, osin itsetehdyillä neulanreikäkameroilla ja vanhoilla vedostusmenetelmillä. Näyttelyn valokuvat ovat syanotypia/kumipaino- ja pigmenttimustevedoksia.

Olen luonteeltani keräilijä, tallennan ja kuvaan esineitä ja asioita, rakennan itselleni mentaalisen ympäristön josta teokseni syntyvät. Työhuoneeseen kulkeutunut kama on lähtökohtana fotoetsaussarjassa Arkisto joka luetteloi loputonta tavaramäärää yhden keräilijän osalta. Sanoma on teosten näennäisestä keveydestä huolimatta selvä, ihmisiä on yhä enemmän ja jokaisella on tavaraa jonka paljoutta on vaikeata käsittää. Se kulkee käsiemme kautta, hallitsee elämäämme ja osa siitä jää jälkeemme todistamaan meistä.

Rakennan myös veistoksia, laitteita joiden tekniikka on yksinkertaista ja näkyvillä, valoa ja mekaniikkaa. Materiaaleina käytän puuta ja terästä sekä kierrätän osia mekaanisista laitteista. Teoksiin liittyy myös pintojen tulostusta ohutvanerille, alumiinille tai akryylille. Näyttelyn suurikokoinen kolmiulotteinen teos ”Suljettu” linkittyy Alue-sarjan kuviin.

Jyrki Markkanen (s. 1956) on työskennellyt 1980-luvun alusta viime vuosiin Jyväskylän grafiikan pajalla, kunnes muutti Imatralle 2016. Painopiste työssä on siirtynyt perinteisistä grafiikan tekniikoista valokuvaan ja vanhoihin vedostusmenetelmiin sekä kolmiulotteisiin teoksiin.

Näyttelyitä vuodesta 1985, teoksia Suomen valtion, kuntien ja museoiden kokoelmissa.

 

JyrkiMarkkanen_SarjastaAlue1

 Sarjasta Alue 1, 2017, pigmenttimustetuloste,  98 x 78cm

 

JyrkiMarkkanen_SarjastaAlue2

Sarjasta Alue 2, 2018, syanotypia/kumipaino, 28,5 x 35 cm