Janne Laine

 

JanneLaine_Reconstructed memory

 

JANNE LAINE (s. 1970) on taidegraafikko jonka pääasiallinen tekniikka on heliogravyyri jossa kuva valotetaan kuparilevylle. Lähtökohtana on valokuva, mutta teosten ilmaisu syntyy kerroksittain.

Laine hallitsee perinteiset metalligrafiikan menetelmät hyvin mutta ei kikkaile tekniikalla. Hän työstääkuparia hillitysti, monokromaattiset väripinnat syntyvät akvatintalla, väriä hän lisää harvoin. Teokset ovat lähes poikkeuksetta mustavalkoisia, raikkautta niihin tuovat harmaan eri sävyt ja valöörit joita Laine käyttää taidokkaasti.

 Kaksi teemaa nousee ylitse muiden. Laine käsittelee sekä maisemaa että ihmisyyttä. Teemat eivät sulje pois toisiaan. Maisema syntyy ihmisen katseesta, luonto muuttuu kulttuuriksi kun rajaamme siitä maisemaksi kutsumamme osan.

Aiheet löytyvät matkoilta esimerkiksi Islantiin, Etelä-Afrikkaan ja New Yorkiin. Hän tarttuu maisemaan jossa on vahva jännite ja luottaa yksinkertaisiin elementteihin. Usein maa, vesi ja ilma yhdistyvät peittyväksi  massaksi. Teoksissa on sekä dramaattisia muotoja että taydellisen hiljaisia hetkiä, olipa kuvassa sitten katunäkymä New Yorkista tai Islannin höyryävää maaperää.

Paikoista hän häivyttää tunnistettavia elementtejä ja keskittyy mielikuvaamme maisemasta.  Hän on esteetikko modernistien tavoin, mutta teoksissa on silti sisällöllistä pohdiskelua. Ne laukaisevat kaipuun jonnekin määrittelemättömään ja vievät  paikkaan joka ei ole tunnistettava vaan ymmärrettävä. Perinteinen vedostusjälki tuo teoksiin kiireettömän perinteeseen sitoutuneen tunnelman.

Veikko Halmetoja

Janne Laine: Reconstructed Memory, 2016, fotoetsaus, akvatinta, 50 x 120 cm