JAN KENNETH WECKMAN

 

1-My-Way-And-The-Highway_web

My Way & The Highway, 2015  öljy ja kollaasi kankaalle, 195 x 120cm

 

Oulun näyttelyni kostuu akryyli- ja öljymaalauksista, joista moni rakentuu kollaasilisäyksin. Etenkin diakehyksiä pinnoittelen enemmän tai vähemmän reilulla kädellä ja jättämällä jälki vaille enempiä siloitteluja ja hempeyksiä.

Tuoreimmissa teoksissani vuodesta 2015 alkaen olen kääntänyt volyymia kovemmalle, mitä maalauksessa tarkoittaa että kuvalliset viittaukset lähes huutavat, silloin kun ne löytyvät. Maalausten paksuus ja reliefin kaltainen rosoisuus, ikään kuin tiiliseinälle maalattu ja murentuva rappaus, korostuu. Ajattelen, että siellä täällä löytyy silti jotain katseltavaa, ehkä kuin ohikiitävän hetken junan ikkunasta. Mitä? No, vastuun jätän katselijalle, toisaalta täytyy itsellekin kiinnostavia figuureja olla.

Näyttely avataan kahden ryhmänäyttelyn jälkeen, joissa yhdessä kuvanveistäjä Markku Hakurin kanssa rakensimme teokset kirkkotilaan, Turun Tuomiokirkossa syksyllä 2016. Oheen syntyi muitakin teoksia, joista jotkut ovat Galleria Harmajassakin esillä. Katsojalle avautuu joitakin kristillisiä kuvioita, mutta myös viime vuoden reformaation 500-sataavuotisjuhlan kannalta vieraita aiheita tai muotoja. Uskonnollisen elämän teema ei ole vielä mitenkään tyhjentynyt, ovathan uskontojen merkit tänä päivänä kovassa käytössä, usein milloin millekin aatteelle, sellaisillekin joilla ei käsittääkseni ole mitään tekemistä hartauden kanssa vaan näkyvät valtataistelun ja politiikan työkaluina. Näyttelyn otsikko viittaa myös muutamiin edellisessä yksityisnäyttelyssäni Helsingissä, Galleria Heinossa esillä oleviin teoksia joiden joukossa myös näyttelyn nimikkoteos.

Suunnittelen ottavani aihetta selkeämmin esille vielä jatkossa. Jätän harkittavaksi, onko lutherilaisuuden paras symboli saarnatuoli, josta puhe pidetään. Taiteen tila on sekin saarnatuolin kaltainen parveke, josta puhua. Miten kuva, maalaus ja puhe asettuvat siihen? Joka tapauksessa eri tavalla.

Jälkiluonnoksia-niminen sarjani on uusi ja tarjoaa työläämmän kollaasi- ja maalaustekniikan rinnalla helpottavan ja juuri nyt itseäni innostavan keveyden, laveerauksen ja piirustuksen mahdollisuuden, siveltimellä. Näyttely jotenkin avautuu kesken kaiken uutta prosessia ja siksikin muokkaa käsityksiä työskentelyn johdonmukaisuudesta. Näyttelyssä ja työhuoneella eletään eri aikaa, mikä näkyy.

Omistan tämän näyttelyni äsken edesmenneelle Otso Kantokorvelle, jolle graffiti ja maalaustaide olivat yksi ja sama asia. Näin haluan hänestä ajatella. Hyvästi Otso!

Turussa, 24.5.2018 Jan Kenneth Weckman

jankennethweckman.fi

Jan Kenneth Weckmanin (s. 1946) ura alkoi 1970-luvulla jo ennen hänen valmistumistaan Suomen Taideakatemian koulusta 1973. Monivaiheinen ura sisältää lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistumisia yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Taidemaalari ja taidegraafikon uran ohella Weckman suoritti kuvataiteen tohtorin tutkinnon vuonna 2005. Weckman asuu ja työskentelee Turun seudulla.Kuvataideakatemiaan. Oulussa hänen maalauksiaan nähtiin viimeksi Galleria Harmajassa vuonna 2006.

 

2-B. in the bath-web
Patriarkka kylvyssä, 2015  öljy/kollaasi kankaalle, 195 x 120cm

 

5-Function-etc (Sullivan)

Function 2015 öljy ja kollaasi kankaalle, 195 x 120 cm