JAAKKO MATTILA

 

MattilaJaakko_Opening2019_150x150cm

 Opening, 2019, 150 x 150 cm

 

“Viidennessä Galleria Harmajan näyttelyssäni esittelen uusia akvarelleja, akvatintoja sekä niistä koostetun videoteoksen. Näyttely kokoaa yhteen viime vuoden tuotantoni.

Teosteni taiteellisessa ytimessä on omakohtainen maailman jäsentäminen, avartaminen ja ymmärtäminen vapaan ja progressiivisen tekemisen kautta. Uusimmissa maalauksissani korostuu värin ja valon suhde sekä substraktiivisina että addiktiivisina ilmentyminä. Näkevän ihmisen rajallinen kyky jäsentää maailmaa katseellaan esittäytyy töissäni primitiivisinä muotoina, pisteinä, palloina, niiden konstellaatioina sekä väriliukujen muodostamina maisemina. Näistä avautuu kutsuvia valon, värin ja muodostelmien avaruuksia, tarjoten uusia havaitsemisen ja ymmärtämisen tilaisuuksia. Intuitiolla on vahva ote työskentelyssäni – en luonnostele koskaan teoksia muuten kuin mielessäni.

Akvarelleissa minua kiehtoo eniten ’ei-minkään’ ja ’jonkin’ ero. Miten hienoilla, lähes näkymättömillä sävyeroilla paperin valkoiseen perusväriin voi saada valtaisan tilan tunteen, lähes spirituaalisen ilmeen, tuomalla teoksiin värien herkkyyttä ja koskettavuutta. Kylmältä ja kovalta vaikuttava paperin ominaisväri muuttuu päättymättömäksi tilaksi, joka ulottuu syvälle pinnan taakse, kun sävyerot voi juuri ja juuri aistia. Maalaustekniikallani aikaansaatu efekti muodostaa illuusion joka vertautuu minua kiehtovaan konseptiin ihmisen käsityskyvyn rajallisuudesta, mutta myös sen mahdollisuuksista. Olen inspiroitunut havaintopsykologiasta ja paneutunut huolella värien havaitsemisen tieteelliseen tutkimukseen.”

Jaakko Mattila (s.1976, Oulu)  on taideopintojensa (The Surray Institute of Art&Design University College) valmistumisen jälkeen työskennellyt aktiivisesti Suomessa ja kansainvälisesti. Englannista palattuaan hän työskenteli Oulussa, tällä hetkellä  hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Mattilan julkisia teoksia Oulun seudulla ovat mm. Nallikari Campingin ’Pallautuneet’ , Club 45 Specialin muraalit sekä Suomen Kulttuurirahaston  Ylivieskaan lahjoittama ympäristöteoskokonaisuus ’Pylväsvuo’ .

Jaakko Mattila toimi 2017-2018 Oulun Musiikkivideofestivaalin taiteellisena johtajana.

Mattilan teoksia on Suomessa mm. Suomen Valtion, Oulun, Tampereen ja Ylivieskan kaupunkien, Sara Hildenin Taidemuseon, Oulun ja Aineen taidemuseoiden, EMMAn, Wihurin rahaston, Salmelan taidekeskuksen, OYSn ja Oulun yliopiston kokoelmissa. Ulkomailla mm. Scope Collection ja Youkobo Collection Japanissa, Sebastian Vettel Collection Sveitsissä ja Miettinen Collection Berliinissä.

 

MattilaJaakko_PurpleSquare2019wc70x70cm

Purple Square, 2019, 70 x 70 cm

 

www.jaakkomattila.fi
www.instagram.com/jamattil/