HELENA KAIKKONEN Kukkani sinä olet

 

 KaikkonenHelena_Kesän ensi hurma_Rentukka

 Kesän ensi hurma rentukka, 2021, pellavakuitu

Näyttelyni teemana on piha. Olen työstänyt teemaa väljästi erilaisista pihalla olevista tapahtumista ja tunnelmista.  Ajan kulku, muistot hetkistä ja väreistä ja valosta ovat kuljettaneet ajatuksia työskennellessäni. Elämän katoavaisuus ja hauraus ja kaiken keskeneräisyys, kesän kukat, vehreys ja lakastuminen puhuttelevat minua ja näkyvät teoksissani.

Materiaalilla on minulle erityinen merkitys. Yhdistän eri tekniikoilla pellavakuitua, paperia, silkkiä, kasvien osia ja lankoja. Ompelen, virkkaan ja värjään.  Materiaalin löytöpaikka tai alkuperä, ajan jäljet, tuntu ja herkkyys vaikuttavat teoksen syntyyn ja sen sisältöön. Kierrätän ja yhdistelen vanhojen teosteni osia uusiin teoksiin. Pihalta kerättyjä materiaaleja on myös päätynyt osiksi teoksiin ja näin piha on tullut konkreettisesti näyttelyyni. Vuonna 2020 pihaa kuvattiin keväästä pitkälle syksyyn videoteokseen ¨Kukkani sinä olet.¨ Video näyttää kevään ja kasvien heräämisen, värejä pursuilevan kesän ja vähitellen paljastuvan syksyn äänineen.

Maaliskuussa 2022 on kulunut 30 vuotta valmistumisestani  tekstiilitaiteilijaksi Bergenissä Norjassa. Näyttely juhlistaa myös näitä vuosikymmeniä.

Helena Kaikkonen

Tekstiilitaiteilija Helena Kaikkosen teoksia on 1990- luvulta lähtien ollut esillä lukuisissa yhteis- ja yksityisnäyttelyissä. Kaikkonen työskentelee Oulun Pikisaaressa Vanhassa Villatehtaassa. Kaikkonen on hakenut vaikutteita lukuisista taiteilijaresidensseistä maailmalta ja hän on mm. KulttuuriKauppila Iin perustajajäsen.

 

KaikkonenHelena_ Tulin pihalle_2021

Tulin pihalle, 2021

 

helenakaikkonen.fi