ANTERO KAHILA Iho – Skin

 

AnteroKahila_Very Little...Almost Nothing
  Very Little…Almost Nothing nro 23, 2016, öljy ja akryyli, 58 x 54 cm

 

Kuvataiteilija Antero Kahila (s. 1954)  on viime vuosina käsitellyt teoksissaan muun muassa vieraantumisen, toiseuden ja yksinäisyyden teemoja. Kuvien tekeminen on hänelle ennen kaikkea keino esittää kysymyksiä, etsiä merkityksiä ja merkityksellisyyttä.

Näyttelyn nimi IHO-SKIN viittaa kehon rajoihin, niihin kohtiin missä subjekti loppuu ja maailma alkaa. Iho suojaa ja eristää, jokin läpäisee ihon ja jokin jää sen ulkopuolelle. Iho aistii paineen, kylmän ja kuuman, kosketuksen ja kivun. Näyttelyn teoskokonaisuudessa kehoa tai sen osia kuvaavat teokset saavat rinnalleen teoksia, jotka kuvaavat muita eristäviä, rajaavia ja suojaavia materiaaleja kuten pressuja, muoveja ja kankaita. 

Kahilan näkökulma aiheisiinsa on inhimillinen ja myötäelävä. Hän kuvaa usein ihmiskehoa, kehon osia, käsiä ja kasvoja. Kuva-aiheista tuntuu kuitenkin usein puuttuvan jotain olennaista. Poisjättämisellä taiteilija antaa katsojalle tilaa täydentää tyhjiä alueita ja tarjoaa tilaa tulkinnalle. Kyse on myös katsomiskokemuksen tahallisesta häiritsemisestä ja haastamisesta. 

Maalauksissa on usein tummanpuhuva, ensikatsomalta musta, taustatila, josta elementit nousevat valoon. Kahilan valon ja tilan käsittely on mestarillisen huoliteltua, hän on tuonut barokin muhevan värin ja valon maalausperinteen tähän päivään. Kahila onkin perusteellisesti perehtynyt tekniikkaan tutkimuksissaan mm. Roomassa ja Berliinissä. Toisinto 1600-luvun alun  Caravaggion toisen maailmansodan aikana tuhoutuneesta maalauksesta on vaatinut perusteellista antautumista ja syventymistö aiheeseen, alkuperäisestä teoksesta oli jäljellä ainoastaan yksi mustavalkoinen valokuva. Antero Kahilan projekti oli ansaitusti kansainvälisen kiinnostuksen kohteena.

 

AnteroKahila_Iho 2_2018

Iho 2, 2018, öljy ja akryyli, 220 x 220 cm