AKI ROUKALA

 

Aki Roukala, Hailuoto

Hailuoto, 2016 

 

Valokuvaaja ja taiteilija Aki Roukala kuvasi kymmeniätuhansia ruutuja  kolmen vuoden aikana. Siitä määrästa kuvia hän löysi etsimänsä tunnelman, tummanpuhuvat maisema- ja muotokuvat. Roukala kertoo etsineensä Hailuotoon muuttaamisensa jälkeen maalauksellista kuvaustyyliä. Sen tavoittamiseksi hän tarvitsi sumua, joka meren ympäröimässä saaressa näytti olevan täydellinen, ja se ilmestyy varhain aamulla tai iltaisin. Sumu kuitenkin osoittautui oikukkaaksi, kuvauspaikalle saavuttuaan kuvaaja totesi sen hävinneen tai muuttaneen muotoaan. Jokaisessa onnistuneessa sumukuvassa Roukala kuitenkin tunsi löytäneensä etsimänsä. Osa kuvista on kuvattu luonnonvalossa, osa salamalla.

Sarja kuvia on Roukalan sanoin ¨unenomainen matka Hailuotoon, jossa aika saarella pysähtyy ja maailma saaren ympärillä katoaa¨.

Aki Roukala on syntynyt Oulussa 1978 ja muutti Hailuotoon 2011 asuttuaan vuosia Helsingissä. Hän toimi mm. Image-lehden kuvaajana ja pyöritti Kioski -levy-yhtiötään. Roukala liikkuu monipuolisesti kulttuurin eri osa-alueilla, hän mm. perusti Hailuotoon Bättre Folk -festivaalin, joka yhdistää musiikkia ja kirjallisuutta.

Kuvista on koottu myös kirja Hailuoto (Is This Art 2016)